نهر علقمه
نهر عَلقَمه یا علقمی، نهری بوده در کشور عراق که از فرات منشعب شده و آب زلال آن را به منطقه کربلا و سرزمین های اطراف آن می رسانده است. پدربزرگ ابن علقمی آخرین وزیر عباسیان، که از طایفه بنی اسد و در شهر نیل عراق بود، در کنار فرات نهری حفر کرد و نام او بر این نهر نهاده شد. علقم به معنای تلخی است، همچنین هر درخت تلخ و آب بسیار سخت را هم علقم گویند. عباس بن علی(ع) در روز عاشورا، کنار این نهر به شهادت رسید.
محل کنونی نهر علقمه.
در کربلا آبی که در کنار مقام امام زمان جاری است، نهر الحسینی نام دارد و محل دقیق نهر علقمه مشخّص نیست.
براساس اطلاعات پایگاه اینترنتی ویکی شیعه، در کربلای کنونی محل دقیق نهر علقمه مشخص نیست. در این یک هزار و چند صد سال به اندازهای ساخت و ساز و تخریب و جا به جایی در کربلا صورت گرفته است که هیچ نمیتوان معین کرد، حضرت ابالفضل علیه السلام به طور دقیق برای آوردن آب به کجا رفته و از کجا آب آورده است.
آبی که اکنون در بین راه باغ امام صادق علیه السلام و در کنار مقام امام زمان عجل الله تعالی فرجه جاری است – این دو مکان سند تاریخی ندارند – ، نهر الحسینی نام دارد و از محلهای به نام الحسینی در حدود پانزده کیلومتری کربلا از فرات اصلی منشعب شده است، تا زمینهای زراعی بین راه خود را سیراب سازد و اکنون به خاطر ازدیاد جمعیت و افزایش مصرف آب در کربلا و بالاآمدن سطح آبهای زیرزمینی، فاضلاب هتلها و خانههای اطراف این نهر بر آن مسلّط شده و در آن میریزد تا با عبور از کنار کربلا یا صرف زراعت شود و یا پسمانده آن دوباره به فرات اصلی ملحق گردد.
این روزها زائرانی که برای زیارت حرم مطهر امام حسین علیه السلام به شهر کربلا آمده اند برای تبرک جستن به نهری که به اشتباه آن را نهر علقمه می خوانند، به نهری که انتهای خیابان سدره جاری است رفته و از آن آب به نیت تبرک می نوشند، پاهایشان را در آب می کنند و یا در بطری هایی با خود همراه می برند، در حالی که براساس گفته کارشناسان در غیربهداشتی بودن این آب هیچ شکی وجود ندارد.
اکنون هیچ اثری از نهر علقمی که سابقاً در شرق حرم حضرت ابوالفضل علیه السلام جاری بوده، وجود ندارد و تنها خیابانی که گویا قبلاً جای نهر بوده، به همین نام نامیده شده است.
منبع: حج
۸ ||| ۰
ممنون انشاالله شما هم موفق باشید.